Философия на метода Пилатес

Философия на метода Пилатес

Съвременният начин на живот е толкова забързан и стресиращ, че рядко ни остава много свободно време, което да посветим на грижа за самите себе си.

Било то от страх, че би изглеждало егоистично от страна на една майка, например, редовно да оставя децата си на някого, за да може да отиде на тренировка, йога практика или спа процедура, било то поради прекомерното наличие на купища ангажименти и задачи в забързаното ежедневие на съвременния човек, който се разкъсва между това да бъде отличен в работата си, вкъщи, във взаимоотношенията си...Каквито и да са основанията ни обаче да твърдим, че нямаме време да се погрижим за себе си и собственото си здраве – те не са обективни! Не бихме могли да дадем нищо от себе си на околните, ако ние самите се чувстваме изтощени, опустошени и единственото, за което мислим са собствените ни грижи и проблеми. Ето защо преди всичко ние трябва да се погрижим за собственото си здраве. В основата на философията на Джоузеф Пилатес е именно това – да бъдем здрави. Бидейки здрави – ние имаме първата предпоставка за пълноценен и щастлив живот. С уточнението, че здрави значи здрави, както тялом, така и духом - способни да изпитваме удоволствието и радостта от живота, способни да запазваме спокойствие и уравновесеност, способност да умеем да използваме максимално енергията си и същевременно да я съхраняваме и най-вече да бъдем жизнени, да се наслаждаваме на движението и да го търсим и обичаме.

Методът Пилатес е може би най-добрият начин да се постигне баланс и при най-стресираните хора, тъй като отнема малко време, не води до умора, така както биха могли да напрегнат допълнително един стресиран или просто необичащ спорта човек тежките тренировки по високоинтензивна аеробика, кросфит или фитнес. Заниманията с Пилатес са кратки, ефективни и най-важното - не отнемат енергията, а напротив. Те са идеалното решение дори и за вечно нямащите време хора. Всеки, който има желание да се погрижи за своето здраве би могъл да заделя дори и по 15 минути на ден, които ще са напълно достатъчни, за да се подобри значително стойката, дишането, мускулният тонус и гъвкавостта. А това, колкото и маловажно да изглежда на пръв поглед е всъщност огромна крачка към повишаване на жизнения ни статус.
В основата на разработването на метода си Пилатес свързва, съвсем правилно, ума и тялото. Той многократно подчертава колко е важно да подчиним тялото на ума си, но преди това е важно също и умът ни да е наясно защо всъщност това е важно.
Много хора тренират по съвсем грешни причини. Изхождайки от повърхностното желание просто да имаме хубаво тяло, ние трудно бихме могли да постигнем реални резултати с тренировките си, защото неизпълнявайки движенията с концентрирана в самото движение мисъл, ние всъщност постигаме твърде малко. И не само, че тренировката става неефикасна, но именно тази липса на концентрация е най-честата причина и за травми.

Визуализацията е изключително важна в метода Пилатес. Чрез визуализация ние подсъзнателно коригираме позицията на тялото, така че да изпълним упражнението правилно. Например, когато трябва да изправим гърба и си представим стена, на която сме се опрели, ние инстинктивно повдигаме гръдния кош и избутваме раменете назад, така че да се опрем плътно до въображаемата стена. Това е знание, с което сме създадени, но често забравяме след като детството ни отмине – правилното изпълнение на движенията. Малките деца, например, винаги клякат правилно, когато искат да вземат нещо от земята. Самият Пилатес смята, че правилните движения са нещо естествено за хората, просто имаме нужда да си ги припомним. Затова трябва да се доверим на тялото си и да му позволим да намери само пътя до правилното изпълнение на движенията, както в практиката по пилатес, така и във всички наши ежедневни движения. Веднъж усвоен, контролът върху тялото, в частност мускулите, може да се прилага във всичко, което правим.
 В своята практика нерядко ми се налага да разбивам редица митове и заблуди по отношение на спорта, храненето и изобщо здравословния начин на живот. Една от най-затвърдените в съзнанието на хората заблуда е, че за стегнат корем трябва да се правят хиляди коремни преси всеки ден и не признават никакви други методи и упражнения. С метода Пилатес се доказва, че не количеството е важно, а качеството. Всичките движения тук се инициират от централната част на тялото, т.нар. „енергийна централа“ и неминуемо се повишава мускулният тонус именно в тази част на тялото.
Друга популярна заблуда е, че ако нямате мускулна треска значи не сте тренирали качествено. Мускулната треска е нормална за начинаещите в спорта, но с напредването и повишаване на ежедневната активност, тя не е индикатор за пълноценна тренировка. Дали тренировките са ефикасни показва усещането за собственото тяло.Ако се чувствате изпълнени с енергия, по-силни, по-издръжливи, по-стройни и атлетични, то тренировките ви са ефикасни.  Ако всеки път имате мускулна треска, чувствате се уморени, схванати, изтощени и не отивате с нетърпение на следващата тренировка, то вероятно е време да се преориентирате към по-щадяща и същевременно ефективна физическа активност – каквато е методът Пилатес. Тук няма ударно натоварване на ставите, изтощение на мускулите, умора, както и опасност от травми.
Както с всяко ново занимание, така и към Пилатес, трябва да се подходи с търпение и постоянство. Необходимо е да се посветим изцяло на тренировката, необходимо е време и практика, за да бъдат усвоени движенията и тяхното правилно изпълнение, за да може да очакваме и след това промяната в тялото и духа. Веднъж усвоени, упражненията могат да бъдат практикувани и самостоятелно, което е още едно предимство на метода Пилатес. Една от целите на философията му е именно самостоятелността. Научавайки се да слушаме тялото си, да откликваме на нуждите му от адекватно движение и почивка, както и от качествена храна, научавайки се да се грижим за себе си, ние вече сме се доближили до идеала на Пилатес за здравословен и щастлив живот.

Информацията, съветите и препоръките в този сайт (ralimitreva.com) са предназначени за лична употреба. Те не отменят по никакъв начин професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. Информацията в сайта не е предназначена за самолечение и самодиагностика. Собственикът на сайта www.ralimitreva.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, програми, хранителни и тренировъчни режими и други материали. Ползвателите на сайта не следва да прилагат съветите буквално, както и да практикуват йога или пилатес преди да се консултират с квалифициран здравен консултант или лекар.

 

--------------------------------- www.eufunds.bg ------------------------------------
Rali Mitreva01Rali Mitreva02Проект BG05M9OP001-1.054-0186 ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВ БИЗНЕС НА РАЛИ МИТРЕВА КОНСУЛТ 88 ЕООД,
финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
Този интернет сайт е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Рали Митрева Консулт 88“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този интернет сайт отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

Image
— Адрес

Град Кюстендил
Зала по аеробика - СК Осогово,
бул. "Цар Освободител" 19
Зала "Баланс" / Технополис,
ул. "Гюешевско шосе" 5

ПОСЛЕДВАЙ МЕ

Image
Image
Image

Всички текстове, видеоклипове и рецепти са собственост на ralimitreva.com, ако не е указано друго. Нито една част от този сайт и неговото съдържание не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на автора. Всички права запазени. Изработка на уеб сайт от М-Дизайн +.