Неврологът Уенди Сузуки за ефектите от спортуването върху вашия мозък

Неврологът Уенди Сузуки за ефектите от спортуването върху вашия мозък

Упражненията са най-трансформиращото нещо, което можете да направите за своя мозък още днес.

Първо, тренировката има незабавен ефект върху вашия мозък. Само една тренировка веднага ще увеличи нивата на невротрансмитери като допамин, серотонин и норадреналин. Лабораторните изследвания показват, че само с една тренировка можете да подобрите способността на мозъка си да се фокусира, както и да сменява фокуса по-бързо. Нещо повече, това състояние продължава поне 2 часа след физическа активност. Изследванията показват също, че една тренировка може да подобри скоростта на реакцията на мозъка.

Второ, най-често срещаното откритие в изследванията на невронауката, гледайки дългосрочните ефекти от спортуването, е подобрената способност за концентриране (подобрено внимание). Не само, че се подобряват вниманието и фокуса, но обемът на областта на мозъка, наречена хипокампус, също се увеличава.

Най-голямата промяна, до която ще донесе спортуването, са защитните ефекти за вашия мозък. Мислете за мозъка като за мускул. Колкото повече тренирате, толкова по-голям и силен става хипокампусът и префронталния кортекс. Защо това е толкова важно? Защото тези две области на мозъка са най-предразположени към невродегенеративни заболявания и са отговорни за намаляването на когнитивните способности с напредване на възрастта. Следователно, с увеличаване на физическата активност във вашия живот, вие няма да излекувате деменция или Алцхаймер, но това, което ще постигнете е да създадете силни области във вашия мозък, така че да отложите за доста по-дълбоки старини въпросните нарушения и болести.

Добрата новина е, че не е нужно да ставате професионален атлет, за да имате такъв ефект. Необходимо е да тренирате 3,4 пъти седмично минимум по 30 минути и е желателно да имате и кардио, за да се ускори сърдечният ритъм.

Да включите спортуването в живота си, не само ще ви направи по-здрави и по-щастливи днес, но и ще предпазва занапред вашия мозък от нелечими болести. По този начин ще промените траекторията на живота си към по-добро.

/ Превод: Ралица Митрева 

Watch Wendy Suzuki's full TED Talk here: http://t.ted.com/ykyguVs

Информацията, съветите и препоръките в този сайт (ralimitreva.com) са предназначени за лична употреба. Те не отменят по никакъв начин професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. Информацията в сайта не е предназначена за самолечение и самодиагностика. Собственикът на сайта www.ralimitreva.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, програми, хранителни и тренировъчни режими и други материали. Ползвателите на сайта не следва да прилагат съветите буквално, както и да практикуват йога или пилатес преди да се консултират с квалифициран здравен консултант или лекар.

 

--------------------------------- www.eufunds.bg ------------------------------------
Rali Mitreva01Rali Mitreva02Проект BG05M9OP001-1.054-0186 ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВ БИЗНЕС НА РАЛИ МИТРЕВА КОНСУЛТ 88 ЕООД,
финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
Този интернет сайт е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Рали Митрева Консулт 88“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този интернет сайт отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

Image
— Адрес

Град Кюстендил
Зала по аеробика - СК Осогово,
бул. "Цар Освободител" 19
Зала "Баланс" / Технополис,
ул. "Гюешевско шосе" 5

ПОСЛЕДВАЙ МЕ

Image
Image
Image

Всички текстове, видеоклипове и рецепти са собственост на ralimitreva.com, ако не е указано друго. Нито една част от този сайт и неговото съдържание не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на автора. Всички права запазени. Изработка на уеб сайт от М-Дизайн +.