17 килограма разлика

17 килограма разлика

На колажът съм аз - 2011г., когато бях около 50кг и 2014 г., когато в следствие на хормонални проблеми качих до около 67 кг...След това с постоянство в хранителния режим и правилно съчетание от тренировки постигнах идеалното за мен форма при около 58 кг. 

Ето няколко неща, които искам да ви споделя като човек с голям опит с диетите. Започнала съм ги от 13-годишна, тъй като в гимнастиката си има стандарти. По това време тренирах спортна аеробика (или аеробна гимнастика), като част от националния отбор и изискванията ставаха все по-големи, а аз колкото повече се опитвах да отслабна толкова повече качвах. И това се дължеше на всички крайни диети, които направих през годините - и на плодове и чай, и на млечни, изобщо всякакви монодиети, на бестселър-автора Майкъл Търманд, на Аткинс и разбира се, лунните диети. Издържах по няколко дни и накрая се предавах и отивах до магазина за нещо сладко. Колкото повече си го забранявах, толкова повече го исках. И естествено, не се задоволявах с малко... След това идваше фазата на угризенията и вината и диетата започваше отново. Няколко години не можех да се измъкна от този омагъосан кръг. И съответно след всяка диета качвах още и още докато на 17 вече бях почти 70 кг, а бях започнала от 52 кг с цел да бъда 48... Ставайки студентка, проблемът някакси се реши от само себе си, тъй като фокусът ми изобщо не беше върху храненето. Не казвам, че живеех здравословно, но просто бях толкова ангажирана, че се хранех между другото. В периода, в който и работех, и учех отслабнах пак до около 52 кг. 

И така докато не открих, че имам Тиреоидит на Хашимото в края на 2012г. Започнах хормонозаместителна терапия за щитовидната жлеза, но също и хормони за регулиране на цикъла. За няколко месеца отново качих много килограми, вследствие на тези хормони извън всякакъв баланс. И така - виждате ме 2014г., когато бях почти 70кг. И искам да подчертая, че в този период не само, че не съм спирала да тренирам, а напротив тренирах още по-ожесточено и така още повече си влошавах хормоналното състояние, защото нямах баланс. Тогава проумях най-после, че всичко е в баланса. И това ми стана мантра. Не само за тренировките и храненето, но и за целия живот. Научих се да си уважавам границите и да не се насилвам непрекъснато. Един от основните принципи в йога е Ахимса - ненасилие. Но повече по този въпрос ще ви споделя в друга статия. Да се върна на историята ми с отслабването. В началото на 2015 година реших, че е крайно време да се балансирам. Спрях да ям тестено и сладко, защото се препоръчва при автоимунни заболявания (каквото е Хашимото) да се избягва глутенът. Спрях да ям всякакви храни, които не носят никакви ползи на организма ми освен празни калории, дори и шоколада първоначално, въпреки душевната полза. :)  Започнах да се храня предимно нисковъглехидратно, без никакво гладуване и лишения, тъй като се научих да си правя безглутенови алтернативи на любими десерти, като палачинки и бонбони. Така с този мой режим на балансирано хранене свалих излишните килограми за няколко месеца и вече 6 години поддържам 58 кг. Забременях на толкова, качих само 8 кг, бебето си беше 3кг., изписаха ме на 59кг. и смятам, че всичко това беше резултат от положените преди бременността усилия да живея балансирано и здравословно, доколкото е възможно това в наши дни и в нашите географски ширини.

Разбира се, вкарването на хормоните в норма не е никак лесна задача и не се получава само с регулиране на храненето. Изисква се цялостен подход - намаляване на стреса най-вече, затова наблегнах на йога, като редовна анти-стрес практика, а в последствие станах и инструктор. Намалих и тренировките ми по аеробика за сметка на Пилатес, като го модифицирах по начин, който да бъде една идея по-натоварваща тренировка отколкото е класическия Пилатес и така до днес. 

Защо ви разказвам всичко това? За да разберете, че за да имате хармонично или атлетично тяло, първо не трябва да очаквате дълготраен ефект ако просто правите някаква временна диета докато станете заветните мечтани килограми и след това да се върнете към предишния си начин на живот. Не търсете лесни решения, билки и добавки, които уж да ви помогнат. Разберете, че без усилие от ваша страна, няма да имате желаната фигура. 

Разказвам ви за себе си, за да покажа, че дори и с хормонални проблеми, вие можете да изглеждате и да се чувствате чудесно, но не без усилия. Не си мислете, че са ми "такива гените", че много тренирам и затова съм си слаба, защото това не е вярно. И аз, като вас, съм човек и съм минавала през различни етапи, и аз понякога изпитвам умора, раздразнение, мързел или просто ми се прави нещо друго, но знам, че ако сама не се боря за здравето си после никой няма да ми е виновен, освен аз самата. Помнете, че килограмите са просто ориентир, не се вманиачавайте в числата, а по-скоро се стремете да правите правилните избори в храненето и превърнете спорта в рутина. 

Аз съм насреща за помощ, подкрепа, съдействие, напътствие, кураж, мотивация и т.н., но усилието си е ваше. И често по-голямото усилие да започнеш да тренираш...Ето защо е важно да сте постоянни, за да стане тренировката рутина и да не хабите енергия за мотивация всеки път. За да имате резултати, важно е също да балансирате доколкото е възможно всичко в живота си - освен редовна физическа активност, пълноценно хранене, трябва да имате достатъчно сън, повече положителни емоции и възможно най-бързо освобождаване от негативните. И също така  - да повярвате, че сте способни да моделирате тялото си, така както искате. Можете, повярвайте ми! Повярвайте си!

Информацията, съветите и препоръките в този сайт (ralimitreva.com) са предназначени за лична употреба. Те не отменят по никакъв начин професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. Информацията в сайта не е предназначена за самолечение и самодиагностика. Собственикът на сайта www.ralimitreva.com не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, програми, хранителни и тренировъчни режими и други материали. Ползвателите на сайта не следва да прилагат съветите буквално, както и да практикуват йога или пилатес преди да се консултират с квалифициран здравен консултант или лекар.

 

--------------------------------- www.eufunds.bg ------------------------------------
Rali Mitreva01Rali Mitreva02Проект BG05M9OP001-1.054-0186 ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВ БИЗНЕС НА РАЛИ МИТРЕВА КОНСУЛТ 88 ЕООД,
финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
Този интернет сайт е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Рали Митрева Консулт 88“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този интернет сайт отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

Image
— Адрес

Град Кюстендил
Зала по аеробика - СК Осогово,
бул. "Цар Освободител" 19
Зала "Баланс" / Технополис,
ул. "Гюешевско шосе" 5

ПОСЛЕДВАЙ МЕ

Image
Image
Image

Всички текстове, видеоклипове и рецепти са собственост на ralimitreva.com, ако не е указано друго. Нито една част от този сайт и неговото съдържание не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на автора. Всички права запазени. Изработка на уеб сайт от М-Дизайн +.